Kamervragen over incassobureaus

Er zijn antwoorden gekomen op de Kamervragen die gesteld zijn door minister Groothuizen van D66 en minister Van Nispen van de SP over incassowetgeving. De ministers maken zich zorgen over de wijze waarop incassobureaus te werk gaan. Incassobureaus die op basis van no cure no pay hun diensten aanbieden blijken onoorbare methodes toe te passen. Kwetsbare groepen worden daarmee een doelwit voor deze incassobureaus. Het kost een bedrijf helemaal niets om deze incassobureaus in te schakelen.

Juist dat het niets kost lijkt het probleem te zijn. Een incassobureaus krijgt geen inkomsten als er niet wordt gepresteerd. De Kamervragen die waren gesteld hadden daarnaast betrekking op een ander fenomeen dat nog ernstiger is; de zogenaamde “Kick Back Fee’. Dit houdt in dat een opdrachtgever een deel van de opbrengst van de uitgevoerde ambtshandeling door de gerechtsdeurwaarder ontvangt. Met andere woorden; de gerechtsdeurwaarder betaalt de opdrachtgever voor het indienen van een opdracht. Minister Dekker geeft aan dat Bureau Financieel Toezicht een onderzoek naar deze onwenselijke praktijken is gestart.

Chaos incassobureaus en gerechtsdeurwaarders

Daarmee lijkt de chaos omtrent de methodes van incasseren compleet te zijn. Aan de ene kant worden, veelal consumenten, het doelwit van incassobureaus die zeer indringende praktijken erop na houden. Deze praktijken uiten zich in de praktijk in het stelselmatig lastigvallen per email, telefoon, WhatsApp, Facebook en zelfs thuis. Er zijn nu ook meerdere gevallen bekend geworden dat er incassobureaus bestaan die zich er niet voor schamen om zich te laten gebruiken voor het innen van niet bestaande schulden. Aan de andere zijde bestaan er nu dus ook al gerechtsdeurwaarders die geld uitdelen om schulden te mogen incasseren.

Gerechtsdeurwaarders dienen zich onafhankelijk op te stellen bij het incasseren van schulden. Dat betekent dat hij of zij objectief de ambtelijke taak dient te vervullen. Deze onpartijdigheid is vastgelegd in de Verordening onafhankelijke gerechtsdeurwaarders. Kort gezegd houdt die regeling op dit punt in dat de gerechtsdeurwaarder zich niet mag laten beïnvloeden door zaken die de onpartijdigheid in gevaar brengen. Minister Dekker beantwoord de vraag niet of het belonen van opdrachtgevers door geld uit te delen is toegestaan, maar laat het over aan de tuchtrechter die daarover zal dienen te oordelen.

Nieuwkomer zorg voor eerlijk incasseren

De praktijk lijkt zich alvast te anticiperen op komende wetgeving, oneerlijke praktijken of prijsafspraken. Nieuwkomer Eerlijk Incasseren geeft aan dat deze zich niet inlaat met dergelijke kawlijke praktijken en streeft ernaar om het gehele proces juist voor iedereen zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Door de opdrachtgever mee te laten betalen in de incassokosten en door een garantie af te geven dat een vordering echt bestaat wordt het proces eerlijker. De kosten die de opdrachtgever betaalt worden in mindering gebracht bij de debiteur. Daarmee toont een opdrachtgever zijn betrokkenheid bij het probleem en wordt mede de schuldvraag losgelaten waarom er te laat wordt betaald. Ook dit draagt bij een eerlijkere wijze van incasseren. Bestaat de vordering niet of wordt er onterecht geïncasseerd? Dan is de opdrachtgever verplicht om de gehele incassokosten zelf te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *